MA-KLURING

Lektionspass 1

Som starter på ett mattepass fick vi fundera på en klurig. Så här skrev fröken på tavlan.

10 barn leker i en sandlåda. Det är både pojkar och flickor som leker. Hur många pojkar och hur många flickor är det som leker i sandlådan.

Vi fick komma med förslag och det kom massor t.ex. 7 flickor och 3 pojkar, 5 av vardera, 9  pojkar och 1 flicka Osv. Efter en stund började vi att komma på att det gick att göra tvärtom t.ex 4 flickor och 6 pojkar, 4 pojkar och 6 flickor.

Når vi inte kom på några fler lösningar på kluringen sorterade vi alla svar och då blev det så här: 1 flicka och 9 pojkar, 2 flickor och 8 pojkar, 3 flickor och 7 pojkar, 4 flickor och 6 pojkar, 5 flickor och 5 pojkar, 6 flickor och 4 pojkar, 7 flickor och 3 pojkar, 8 flickor och 2 pojkar och 9 flickor och 1 pojke. Det kunde inte bli 0 flickor och 10 pojkar eller 10 flickor och 0 pojkar eftersom det stod att det både var pojkar och flickor.

Lektionspass 2

Nu fick vi en ny och svårare kluring. Vi fick var sitt vitt papper och fröken sa att vi hade 5 minuter på oss att själva fundera, rita, skriva eller försöka börja räkna för att lösa uppgiften.

10  barn leker i en sandlåda. Det är både pojkar och flickor. Alla har var sin sandspade som är är gul eller röd.

6 av barnen är flickor. 5 barn har gula spadar. 2 pojkar har röda spadar.

Hur många flickor har gula spadar?

Oj så klurigt. Vi läste och läste om och om igen och i stort sett alla började med att rita 10 streckgubbar med var sin spade i handen och sen var tiden slut.

Lektionspass 3

Nu fick vi samma klurig men nu skulle vi jobba i arbetspar med vår bänkkompis. Vi läste om kluringen igen för varandra och nu gick det mycket lättare att tänka ut en lösning tillsammans. Alla grupperna hann på 5 minuter.

Här kommer våra förslag på lösningen.

image image image image image

Lektionspass 4

Idag tittade vi på kluringen igen och diskuterande vad man faktiskt också får reda när man läser och förstår dvs när man ”läser mellan raderna” som fröken brukar säga.  Det går att räkna ut utan att rita. Så här såg det ut på vår teamboard.

image

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *